Skip to content
България с най-стария автопарк в Европа

България с най-стария автопарк в Европа

Средната възраст на автопарка в България е над 20 години, а в ЕС – 12 години, показват данни на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” (ДАБДП). Към края на миналата година у нас са регистрирани 3 881 594 автомобила, като над половината от тях са на повече от 20 години.

Advertisements

“Когато имаме 51,09% моторни превозни средства на повече от 20 години, то лесно може да направим извода, че масово се шофира без предимствата на съвременните технологии за безопасност. Тези системи са фабрично вградени в по-новите автомобили. Но е възможно и при по-старите превозни средства да бъдат допълнително монтирани модерни системи, за да се повиши нивото на безопасност”, посочват от ДАБДП.

На пазара се предлагат “след-продажбени” версии за почти всички интелигентни технологии и функции за безопасност, налични в новите автомобили. Освен това повечето дори са по-евтини, отколкото като вградена опция на нова кола, уверяват от агенцията, отговаряща за пътната безопасност. Водачите могат да добавят към старата си кола например система за откриване на мъртва зона, за предупреждение при напускане на лентата на движение, за избягване на сблъсък, парктроник, адаптивен круиз контрол.