Skip to content
151 млн. лева ще ни струват местните избори през есента

151 млн. лева ще ни струват местните избори през есента

Местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи. Провеждането на двата тура на вота ще струва 151.1 млн. лева, докато разходите на предишните местни избори през 2019 г. са били 70.7 млн. лв. Тогава обаче гласуването се осъществяваше само с хартиена бюлетина, а за предстоящия вот е предвидено да има и гласуване с машини.

Advertisements

Бюджетът за предсрочните парламентарни избори на 2 април, който служебното правителство одобри, бе 87.7 млн. лева. Последните избори през октомври струваха 70.5 млн. лева, през ноември 2021 г. струваха 123.8 млн. лв., но те бяха вот 2 в 1 – за президент и за Народно събрание. Парламентарните избори на 4 април 2021 г. струваха 65 млн. лв., а тези на 11 юли 2021 г. – 57 млн. лв., но без разходите за машини.

Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т.ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.