Skip to content
ЕС забрани на руснаците да идват с лични автомобили

ЕС забрани на руснаците да идват с лични автомобили

Европейската комисия потвърди, че е забранено влизането в страните от ЕС с автомобили, регистрирани в Русия. Личните вещи на руснаците, пресичащи границата, като смартфони, бижута и лаптопи, също са изложени на риск от конфискация.

Advertisements

„Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада в обхвата на митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703), и да произхожда или да е изнесено от Русия“, заяви Европейската комисия в новите си разяснения.

Митнически код 8703 обхваща леки автомобили и други превозни средства, предназначени за превоз на по-малко от десет души, уточнява БГНЕС.Забраната засяга почти всичко – смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена като паста за зъби, тоалетна хартия и други. Миналото лято някои руснаци, пътуващи до Германия с автомобилите си, се сблъскаха с арести на митницата. В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия е забранен по силата на член 3i от Регламент 833/2014, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него.