Skip to content
254 първолаци прекрачиха  училищния двор в Несебър

254 първолаци прекрачиха училищния двор в Несебър

254 са първолаците, които днес прекрачиха училищния праг в образователните институции в община Несебър. От тях 119 ще учат в най-голямото училище – СУ „Любен Каравелов“ , 52 – в  училището в Свети Влас, а в Обзор – 19.

Advertisements

Тази година в деветте училищни институции на общината ще се обучават 2489 ученици, а в детските градини – 1007 деца.

15 септември в деветте общински училища започна с тържествено издигане на националния флаг. Уважение към празника с присъствието си изразиха заместник-кметове и представители на общинска администрация, които посетиха тържествата за откриването на учебната година във всички населени места. 

Навсякъде в образователните заведения бе прочетен поздравителен адрес от името на кмета на общината Николай Димитров с пожелания към деца и учители за ползотворна нова учебна година.

По традиция на 15-ти септември градоначалникът Николай Димитров бе на тържеството на СУ „Любен Каравелов“, където пожела на учителите здраве, търпение, воля и упоритост в нелеката задача да възпитават и учат децата на Несебър. В обръщението си към родителите градоначалникът пожела съвместно с преподавателите, заедно, ръка за ръка, да работят за израстване на учениците в достойни личности. Той подчерта, че община Несебър и занапред ще инвестира средства в надграждане, подобряване и усъвършенстване на образователната инфраструктура.

Поздравително слово към присъстващите произнесе директорът на СУ„Любен Каравелов“ Ирина Велкова,  в което се посочваше, че  „учението е предизвикателство и приключение, учението е дълг, който да изпълните. То е игра, загадка, песен, възможност, пътешествие. Учението е дар, който трябва да приемете. Учението е истина, която трябва да осъзнаете. Учението е цел, която трябва да постигнете“.  

Отец Арсений, свещенослужител към храма „Св. Успение Богородично“, се помоли за благословение на учители и ученици и пожела здраве и успехи.

Празничната програма по случай 15-ти септември на най-голямото училище в Несебър бе изпъстрена с тематични стихове и песни.

Традицията в училищата на територията на общината с прием на първокласници бе спазена и след церемонията за началото на учебната година в сградите първо бяха въведени най-малките. Развълнувани, те следваха своите първи преподаватели по пътя към класните стаи.