Skip to content
Искат забрана на електронни цигари на закрито

Искат забрана на електронни цигари на закрито

Електронните цигари да бъдат забранени на закрити обществени места.

Advertisements

За това настояват от организацията “България без дим“ и предлагат забраната да включва също наргилета и нагреваеми продукти. Правителството вече предложи да не се продават електронни цигари с вкус. Ако тези идеи бъдат приети, изделията няма да се предлагат в магазини и сайтове от 1 януари догодина, предаде БНТ.

През последната година все повече непълнолетни масово купуват заместващи цигарите изделия с високо съдържание на никотин. Организацията „България без дим“ от години настоява електронните устройства да бъдат забранени на закрити обществени места, каквато практика вече има в Ирландия, Франция и Скандинавските страни.

„В момента предстои обсъждане на повишаването на акцизите на тези изделия, които не съдържат даже никотин в тях, което е много разумно, защото и малките деца се опитват да копират това и използват такива устройства. Това може би ще влезе чрез промени в закона за здравето. За сега сме го предложили само на министерството на здравеопазването имали сме и разговор с заместник министри“, каза д-р Гергана Гешанова.

Основният проблем при електронните изделия са ароматизаторите, които водят до висок риск от белодробни и сърдечно съдови заболявания.

„Тези млади хора живеят в мит, че те са безвредни. Когато нагрее батерията, всички тези токсични вещества се изпаряват и се приемат в дихателната система. В последно време обаче се продават вейпове, които са със синтетично вещество, което е подобно и аналогично на тетрохидроканабинола, който влияе много силно на централната нервна система“, обясни д-р София Ангелова – пулмолог.

В момента забрана за пушене на електронни цигари има в градския транспорт, метрото, както и в голяма част от авиокомпаниите.

„Аз съм против пушенето на цигари на закрити места, защото чисто от здравословна гледна точна е по-добре хората да не пушат“, коментира Методи Недев.

„Както са забранени обикновените цигари и електроните не е редно да се пушат“, отбеляза Ана Методиева.

„Трябва наистина много сериозни санкции, но не знам това как би се случило. Успех на тези, които биха се заели с това нещо“, смята Милена Алексова.

Проучване на Националния център за обществено здраве показва, че в България 46% от жените и 41% от мъжете ползват тези устройства.