Skip to content
И ВИКЪТ МИ НЕКА СТИГНЕ ДО ТЕБ!

И ВИКЪТ МИ НЕКА СТИГНЕ ДО ТЕБ!

И ВИКЪТ МИ НЕКА СТИГНЕ ДО ТЕБ!

Advertisements

Преди време от най-старата църква в Несебър, пада мазилка… Под нея се показва мраморен блок, върху който има стих от старозаветен ПСАЛМ: “- И викът ми нека стигне до теб!”

Така започва днешната история…
Възможно е тя да предизвика у вас тъга, гняв, недоумение или от всичко изброено.

🆘 Старата Митрополия ВИКА!!!

‼️ Състоянието на емблематичната базилика може да се определи като ПРЕДАВАРИЙНО 🪖!
‼️Ако не се предприемат действия по нейната реставрация, съвсем скоро може, да се окажем в ситуация на нужда от спешна аварийна реставрация!

📌 Какво е необходимо?
➡️ Укрепване на цялата базилика, тъй като има много пукнатини, чиито размери се увеличават с течение на времето – в резултат на външни фактори и неправомерното изкачване на посетителите

➡️ Розовият хоросан, въпреки своята здравина, на много места липсва и се забелязват стърчащи тухли и каменни блокове. От тях падат фрагменти, които могат да представляват опасност, при това не само за туристите .

🔜 Вероятно, в най-скоро време, ако не се предприемат действия по укрепването й, ще се постави обезопасителна ограда и ще се ограничи достъпът и до тази църква. Представихте ли си го ????

📌 А какво може да направи всеки един от нас?
➖ Не можем да реставрираме, но можем да пазим.

🚫🚫🚫 За много хора Старата Митрополия носи скъпи спомени на детски игри и ритане на топка между стените и… Време е да преосмислим това наследство и да започнем да говорим с децата за истинските причини, защо не могат да се катерят по стените му. И тук нямам предвид само родителския страх детето да не падне.
🚯🚯🚯 Боклуците не се хвърлят сами на неподходящите места. Това също е въпрос на възпитание и личен пример.

🔚 Завършвам с нещо интересно…
Любопитна информация и Възможност:

1️⃣ На Снимка 4 (отляво) е мястото, където е погребана

🪦 Матаиса Кантакузина Палеологина. Тя произхожда от два императорски рода 👑👑(Кантакузини и Палеолози) и е погребана през 1441 г.

➡️ Ако се разхождате из Старата Митрополия, трудно ще намерите информация за това откритие, но надгробната плоча може да бъде видяна в Старинен Музей – Несебър.
➡️ А на същата снимка в дясно виждате отново гроба на Матаиса Кантакузина Палеологина от Старата Митрополия и надгробната и плоча – този път в гравюра от “Албум на Сейже и Дезарно” (1830 г.).
💡💡💡 При реставрация тази гравюра от преди почти 200 години би могла да се използва като референция.

2️⃣ На Снимка 5 ще видите мраморния блок, вдъхновил ме за тази публикация. Той съдържа отказ от 101 Давидов Псалм. Псалмът е религиозно поетично произведение, предназначено за богослужение 📜.

➡️ За този мраморен блок се знае, че не е на първоначалното си място. През първия етап от строежа на базиликата (ок. V в.сл. Хр.) е бил перваз на прозорец. В следващите строителни периоди обаче е преизползван и вграден в стена на Старата Митрополия.
🤷🏼‍♀️ Ето защо за да го видите, първо трябва да знаете къде да погледнете (защото отново липсва информация) и ще трябва да вдигнете глава високо….

– И ВИКЪТ МИ НЕКА СТИГНЕ ДО ТЕБ!

Подкрепете ме с 🗳️ бюлетина 7️⃣ и лична преференция 1️⃣0️⃣2️⃣

🛑 Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!!!