Skip to content
ВАС върна машинното гласуване – решението на ЦИК е незаконно

ВАС върна машинното гласуване – решението на ЦИК е незаконно

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше премахнато гласуването с машини на местните избори, научи „Лекс“.

Advertisements

Върховните съдии Румяна Борисова (председател на състава), Любомира Мотова (докладчик), Светослав Славов обявиха решението за незаконосъобразно и пряката последица от това е, че на балотажа в неделя ще се гласува и с машини.

Решението на ВАС е окончателно, всеки момент се очаква публикуването му.

В съда постъпиха над 10 жалби срещу решението на комисията, а тя пък поиска да бъдат представени допълнителни писмени доказателства от ДАНС, което съдът остави без уважение.

До решението на ЦИК се стигна именно след справка от ДАНС от среща на 20 октомври в Министерството на електронното управление (МЕУ), където се е провеждал процесът по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване. След края му зам.-министърът Михаил Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините. Според ДАНС той качил информацията на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер. В справката на ДАНС се твърди, че Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е снимал изграждането на софтуера с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“.

От ЦИК се позоваха на тази информация, както и на факта, че в петък МЕУ още не беше изпратило писмо за съответствието на машините и отмениха машинното гласуване, въпреки че според Изборния кодекс единственото основание за гласуване само с хартиени бюлетини е разписано в чл. 213а, ал. 5 – когато при удостоверяването на съответствието на машините с изискванията на ЦИК се установи несъответствие с принципите за всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Такова несъответствие не беше открито, а писмото, което удостоверява точно обратното – че е налице съответствие на машините, беше изпратено в ЦИК от МЕУ преди изтичането на крайния срок в събота. Вместо да го изчака обаче комисията реши да забрани машинното гласуване.

„Лекс“ представи правните аргументи за незаконосъобразността на решението на ЦИК, което освен това беше изпълнено без да е влязло в сила (повече виж тук), както и съдебната практика за машинното гласуване (виж тук).

Сред жалбоподателите във ВАС са „Продължаваме промяната-Демократична България“, които днес поддържаха пред съда, че решението е и нищожно, защото не е посочено на какво основание е взето.

Адвокат Васил Пандов подчерта, че хипотезата на чл. 213а не е изпълнена, тъй като няма установено несъответствие, каквото е изискването, а напротив – има писмо, удостоверяващо съответствието на машините. Той каза, че остава неясно и защо ЦИК не е изчакала крайния срок за получаване на удостоверението, а Надежда Йорданова добави, че актът на ЦИК е и немотивиран.

„Справката на ДАНС е абсолютно неотносима към предмета на произнасяне. ДАНС няма правомощия при тези производства“, изтъкна Йорданова.

Росица Матева от ЦИК пък припомни обстоятелствата около срещата на 20 октомври, на която е бил Михаил Стойнов, като изненадващо каза, че с действията си той е направил така, че след това да „може да създаде нов софтуер, който да се инсталира в устройствата“.

От ЦИК се аргументираха и с това, че министърът на електронното управление Александър Йоловски е заявил, че няма да подпише удостоверението за съответствие, а заместникът, който го е подписал, бил опорочил процедурата. Според ЦИК Стойнов нямал правомощия да подпише документа.

Надежда Йорданова опонира, че няма как да се създаде нов софтуер със снимане и гледане, като има множество гаранции за това, а Васил Пандов каза, че ЦИК дописва мотивите си в зала, след като досега не е посочвала като проблем подписът на министъра. По думите му, при предходните избори удостоверението отново е подписвано от зам.-министър от страна на МЕУ.

„Може ли по целесъобразност ЦИК да ограничи конституционно установени права?“, попита Пандов.

„ЦИК се опитва да допълни акта си, той е в нарушение на трайната практика на КС, според която Изборният кодекс не може да се прилага разширително. ЦИК дотолкова не е имала яснота как да ограничи машинното гласуване, че е посочила разпоредба с 30 предпоставки, но не е конкретизирала никоя от тях. Решила е по целесъобразност да ограничи правата на гражданите“, каза още той.

Надежда Йорданова пък сравни справката на ДАНС с „литературен разказ“, който не установява каквито и да било факти, които могат да доведат до отмяна на машинното гласуване.

„Вярваме, че правовата държава, предвидимостта и елементарното спазване на законността ще възтържествуват, а след това ще видим дали това е предпоставка да сезираме прокуратурата за нарушение на изборните права на всички граждани от страна на някои длъжностни лица“, каза Васил Пандов пред медиите след заседанието.

Очаквайте подробности