Skip to content
Бунтовници хуси са пленили танкер с българи в Червено море

Бунтовници хуси са пленили танкер с българи в Червено море

Йеменските бунтовници хуси са пленили в Червено море танкер с българи на борда, обяви канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитирана от вестник „Таймс ъв Израел“.

Advertisements

В изявлението се уточнява, че корабът е собственост на британска компания, но е с японски оператор. На борда на танкера има 25 души екипаж от България, Украйна, Филипините и Мексико, но не и израелци, според канцеларията на Нетаняху.

Тя обвини Иран, че корабът е бил отвлечен от хусите по негово нареждане. „Това е поредният акт на ирански тероризъм, който отразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и поражда международни последици що се отнася до сигурността на глобалните морски маршрути“, заяви канцеларията на израелския премиер, цитирана от „Таймс ъв Израел“.

Според израелската армия, цитирана от Ройтерс, танкерът е бил отвлечен в южната част на Червено море. По нейни данни корабът е плавал от Турция за Индия и на борда му няма израелци.

Хусите, които са съюзник на Иран, изстрелват ракети с голям обсег и изпращат дронове срещу Израел в знак на солидарност с „Хамас“, с което еврейската държава воюва от шест седмици, отбелязва Ройтерс. На 7 октомври палестинското ислямистко движение извърши нападение на израелска територия, убивайки около 1200 души, предимно цивилни, и отвличайки приблизително 240 човека. В отговор Израел предприе военна операция в ивицата Газа, при която по последни данни на контролираните от „Хамас“ власти в палестинската територия са били убити над 12 300 души.

В началото на тази седмица лидерът на хусите Абдел Малик ал Хуси каза, че неговата групировка ще продължи да извършва атаки срещу Израел и може да вземе под прицел израелски кораби в Червено море и протока Баб ал Мандеб.

Източник: БТА