Skip to content
Китайската детска пневмония влезе и в Европа.

Китайската детска пневмония влезе и в Европа.

Китайската детска пневмония влезе и в Европа. Според специалисти тя ще достигне и в България след пътуванията по коледно-новогодишните празници.

Advertisements

И в момента личният лекар д-р Мирослав Спасов отчита скок на респираторните заболявания и пневмониите. Само за вчерашната смяна има 15 новодиагностицирани пациенти, информира bTV.

„Обичайните вирусни или така наречени интерстициални пневмонии, които протичат скрито и доста хора ги подценяват. За два-три дни при почти никаква симптоматика – температура до 37,5 и две-три прокашляния, изведнъж пациентът зазлява“, казва д-р Спасов.

Микоплазмената или по-известна като „ходеща пневмония“ препълни болниците в Китай. Тя засяга предимно деца, а симптомите често са грипопоподобни с изразена кашлица, умора и главоболие.

„Обяснението е, че мерките които са се взимали в някои държави, много строги с изолация на децата, ги оставят без напрегнат имунитет по отношение на инфекциите от другите вируси. Именно това е увеличаване на заболяемостта от вирусни инфекции, характерни за есента и „микоплазма пневмония“, казва съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

За разлика от вирусните пневмонии, както при COVID-19 например, тази от Китай е причинена от бактерия и има лечение с антибиотици.

„Ако колегите педиатри се страхуват, трябва да наблегнат на макролиди и по изключение на хинолони. В никакъв случай любимите им цефалоспорини трета генерация“, съветва Кантарджиев.

Шест държави в Европа са докладвали за увеличение на този тип пневмония