Skip to content
Парламентът ще решава дали и на кого ще бъде продадена рафинерията в “Лукойл”

Парламентът ще решава дали и на кого ще бъде продадена рафинерията в “Лукойл”

Народното събрание ще вземе решението дали “Лукойл” ще бъде продаден и на кого. Това обявиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в парламента по време на съвместно изявление, предаде репортер на “Фокус”

Advertisements

“Взехме решение да има пълна прозрачност по темата за потенциален купувач, понеже е стратегически обект за България. Няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без одобрението на Народното събрание”, заяви Кирил Петков.

По думите му това ще разсея всички спекулации около потенциалния купува, както и ще премахне възможността рафинерията да бъде придобита от “кухи фирми”.

“Така целият български народ ще се запознае с потенциалния купувач, ако има такъв, ще се вземе абсолютно решение и ще избегнем всякакви спекулации, че някакви едва ли не някакви задкулисни интереси или офшроки могат да се кандидатират за купуването на “Лукойл“”, каза още той.

Борисов обяви, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще внесат общ законопроект, който ще обхваща всички стратегически за страната предприятия, така че парламентът да е органът, който да определя дали и на кого ще бъдат продавани те. 

“Ще вкараме текст, който късае стратегически предприятия, защото в тях се включват не само нефтопреработващата промишленост, ядрената енергетика, газопроводите, хранилищата – все важни неща. За да няма никакви спекулации, с общо решение в парламента ще се ратифицира подобна сделка или подобно искане”, заяви Борисов.