Skip to content
Игнажден е! Внимавайте кой влиза пръв в дома Ви

Игнажден е! Внимавайте кой влиза пръв в дома Ви

Днес е  Игнажден. От този ден започват коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Днес денят е най-кратък.

Advertisements

Игнатий бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието по-късно и от останалите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото самият той често казвал, че “носи Бога в себе си, в душата си”. Заради силната си вяра и богоугоден живот по християнските закони е осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.Най-характерен за празника е обичаят “полазване”.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако “сполезът” е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. В миналото жени, които не са родили, на този ден спазвали забраната да не работят, за да е по-леко раждането им. Преди изгрев нашите прабаби измитали комините и изхвърлят саждите заедно с метлата. Това се правили  за предпазване от магьосници, които обират чуждото благополучие.

Според народните поверия на Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът, не се иска и не се дава нищо назаем, не се шие и плете, не се вари боб, за да не бие градушка, не се пере, за да не налети болест. Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Днес имен ден имат Игнат, Игната, Пламен, Огнян, Светла и техните производни имена. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!