Skip to content
Ураган с разрушителна сила удря България в събота, вижте какво се очаква в цялата страна

Ураган с разрушителна сила удря България в събота, вижте какво се очаква в цялата страна

Към края на тази седмица очакваме силни пориви на вятъра, като на места из Дунавската равнина и по Северното Черноморие ще достигнат пориви до 70-80 км. в час. Ураганни стойности се очакват по високите върхове. Причината за силния вятър е нахлуващ добре изразен студен атмосферен фронт. На места в Централна и Североизточна България са възможни и пориви до 90-100 км./час.

Advertisements

През деня в събота, очакваме ново влошаване на времето, по преминаващ студен атмосферен фронт валежите над Западна и Централна България постепенно ще обхванат и източни райони. Вятърът отново ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. 

Предупреждение за силен вятър

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код

Ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч. Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код

Ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км/ч.

Съвети при оранжев код – бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код

Ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км в час, особено по близо до северните склонове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

Пише : meteobalkans