Skip to content
Над половината българи не искат заря на Нова година

Над половината българи не искат заря на Нова година

Повече от половината от пълнолетните българи одобряват забраната на пиротехниката в новогодишната нощ. Това е изводът от социологически сондаж на „Галъп интернешънъл Болкан“, направен за БНТ.

Advertisements

На въпроса „Вие лично, одобрявате ли, или не одобрявате да се забранят фойерверките/пиротехниката/зарята в новогодишната нощ?“ 55.5% одобряват, а 32.2% не одобряват. Останалите се затрудняват да формират мнение.

Наблюдава се ясна разлика в поколенията – при най-възрастните отрицанието към фойерверките преминава 70%, а при най-младите картината е точно обратната – над 60% са против забрана, при само малко над 20% „за“ забрана.

Днес от Столичната община обявиха, че на новогодишния концерт на пл. „Батенберг“ тази година ще има само светлинно шоу, но не и заря.

Данните са от национално представително изследване, проведено между 23 ноември и 1 декември 2023 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.