Skip to content
Идва сняг и падане на температурите

Идва сняг и падане на температурите

За сняг и падане на температурите предупреди синоптикът Петър Янков. Според експерта след краткотрайното затопляне, на което се радваме тази седмица, следват чести валежи и захлаждане.

Advertisements

“Времето през февруари е винаги динамично. До края на седмицата ще се радваме на слънчеви лъчи, а в късния следобед на неделя ще започнат превалявания от дъжд в югозападните райони. Виновник за това е средиземноморски циклон, който ще премине през страната. Валежите от дъжд ще продължат в понеделник и вторник. Слабо ще се понижат температурите, като ще се движат между 10 и 15 градуса по време на валежите”, сподели Янков. 

Според метеоролога на Деня на влюбените – 14 февруари, ще има чувствително застудяване, а времето ще е подходящо за ски.

“На 14-и облачността ще бъде значителна, вятърът няма да бъде силен, но започва понижение на температурите и пренос на студен въздух от север. Снегът ще ни изненада вечерта, като на следващия ден ще натрупа до 10-12 сантиметра в планините. Условията ще са подходящи за ски, но има опасност от лавини и трябва да се спазват обозначенията и да не се кара по опасните участъци”, коментира Янков. 

Синоптикът прогнозира, че валежите свършват на 18 февруари в неделя, след което започва чувствително затопляне до 26 февруари. В ниските места ще има мъгли, а по планините ще е слънчево.

“В народната метеорология има едно поверие – има ли името на месеца “р”, той е динамичен с резки застудявания и затопляния. Това е месец, който крие изненади, заяви Янков.

“Много неприятна ситуация се задава и дано прогнозата не се сбъдне, че ни очаква студен край на месеца с много ниски температури, което ще доведе до проблеми в селското стопанство и по-специално по овошките”, каза синоптикът.