Skip to content
Малката Амая спешно се нуждае от ново сърце

Малката Амая спешно се нуждае от ново сърце

Малката Амая Абрашева има спешна нужда от помощ. Момиченцето е диагностицирано с тежко сърдечно-съдово заболяване и се нуждае от трансплантация на сърце. Необходимата сума обаче е непосилна за родителите. Тя е в размер на 750 000 лева и трябва да бъде набавена бързо, тъй като животът на детето е застрашен.

Advertisements

В момента то се намира в реанимация в столична болница. Семейството очаква оферта от индийска клиника, която може да извърши животоспасяващата операция.

В платформата за каузи pavelandreev.bg родителите на Амая разказват личната си история.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, за да получи ново сърце.

Бащата на момиченцето споделя, че е чакал с нетърпение раждането на детето си – часове наред, докато съпругата му не му се обажда, за да му каже, че има проблем при раждането. То е започнало естествено, но след това се е наложило секцио.

Два месеца по-късно майката на Амая усеща, че бебето не диша добре. Отиват при личния лекар, който ги препраща към друг доктор, който поставя диагнозата бронхиолит.

Линейка кара момиченцето в Александровска болница, където през нощта правят рентген. Там се установява, че не белите дробове на детето са засегнати, а неговото сърце, което се е уголемило. Детето е закарано по спешност към Националната кардиологича болница.

„Малко след пристигането им в болницата, жена ми се обади и каза „Амая е много зле, казаха да очакваме най-лошото”. Умът ми не можеше да го побере. Та нали буквално до вчера си играехме безгрижно“, споделя бащата на момиченцето – Калоян Абрашев.

Амая обаче оцелява, малкият боец не се предава и след седмици терапия е изписана. Поставена ѝ е диагноза “Дилатативна кардиомиопатия. Високостепенна митрална инсуфициенция”.