Skip to content
Окончателно: Семерджиев получи 20 години затвор

Окончателно: Семерджиев получи 20 години затвор

Решението на Софийския апелативен съд е излязло този следобед.

Advertisements

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция. Това заявиха пред bTV адвокатите на двете жертви на ужасяващата катастрофа на бул. „Черни връх“ в София Хариет и Христина.

Решението на Софийския апелативен съд е излязло този следобед. То изцяло потвърждава решението на поръвонистанционния съд. Георги Семерджиев получава 20 години затвор. 

За развоя на съдебния процес научихме днес от двамата адвокати. Към този момент информацията не е официално потвърдена от съда. От защитниците на семействата на жертвите разбрахме, че решението е от 74 страници.

Припомняме, че на първа инстанция Георги Семерджиев беше признат за виновен по пет обвинения – за причинената катастрофа с две жертви на бул. „Черни връх“ в София, за това, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин, за използването на фалшивата му шофьорска книжка, за фалшивите номера на колата и за притежание на метамфетамин.

Днешното решение на съда може да се обжалва и пред Висшия касационен съд. Дали това ще се случи и какви са мотивите за него – най-вероятно ще стане ясно утре.

Фаталната катастрофа стана през юли 2022 година на бул. “Черни връх” в София. След удар в таксиметрова кола, джипът на Семерджиев се блъсна в асансьора към метрото и се разполови. Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. 

Първоначалната версия на Семерджиев беше, че не е шофирал джипа. Пред съда той твърдеше, че е бил отвлечен. Затова разследващите трябваше да го свържат с колата в момента на катастрофата с възможно най-много доказателства.

Ключова за обвинението е ДНК експертизата, установила следи от жертвите по подсъдимия, тъй като пипнал колата си. Освен това на мястото беше открита едната маратонка на Семереджиев, а другата – в дома му.

От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев e казал, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Разследващите установиха още, че тъй като не е имал ключове, той е повикал вече бившата полицайка Симона Радева, заподозряна, че му е осигурявала протекция. Според обивнителния акт тя му е осигурила стълба, по която да влезе в дома си.

Десетки полицаи също бяха разследвани заради катастрофата със Семерджиев и съмненията за “чадър” над него. Заради случая над 10 началници в МВР бяха наказани. Сред тях са трима директори на районни управления в София – на 5-о, 6-о и 7-о РУ.