Skip to content
Може хотели и ресторанти да затворят в разгара на лятото! Няма персонал!

Може хотели и ресторанти да затворят в разгара на лятото! Няма персонал!

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи. Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква.Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона, а кризата с персонала може да доведе до затварянето на хотели и ресторанти в разгара на лятото, смятат работодатели. 

Advertisements

Експресното приемане на законовите промени стана след бързата реакция на служебния министър на туризма Евтим Милошев. Те се отнасят до процедурите по предоставянето на възможност за дългосрочна и краткосрочна сезонна заетост, както и възможността за удължаването на срока, в който пребивават чужденци, извършващи сезонна работа.

Промените са важни и дълго чакани, но няма да спасят сезона, коментират хотелиери, чакали работници за 10 май, но при сегашната ситуация оптимистичната прогноза е за юни, а песимистичната – за юли, което за тях е неприемливо.

“Имаме заявени около 25 човека от различни страни – и от Узбекистан, и от Непал. Има много големи забавяния в процеса на издаване на визи. Вследствие на влизането на Шенген има административни промени в системата на изработване на визи. Има натрупване на много голям брой документи, които не могат да бъдат обработени, в самите консулски служби.”

“Процедурите се забавят с месеци. Видимата причина е бавната работа на администрацията. Чакаме няколко десетки души.”

“Адски голям наплив. Нямат възможност да ги обработят.”

Работодатели по Южното Черноморие са подали документи за издаването на визи на близо 6 хиляди души от Узбекистан. До момента обаче няма нито една получена виза.

В българското посолство в Ташкент, Узбекистан доскоро подменяли системата за издаване на визи с шенгенска. Разполагали с два компютъра, на които работели четирима души, разказва Пламен Дотов, юрисконсулт в миграционен център в Бургас.

“Лично аз не знам за случай на получена виза до момента. Часове вече се дават за юни. Това са хора, които трябваше да пристигнат в края на април.”