Skip to content
Колко ще ни струват “бързите” БМВ та на КАТ

Колко ще ни струват “бързите” БМВ та на КАТ

Полицията има нужда от нов имидж, реформи, преструктуриране и чак тогава от нови висоскоростни коли. Най-наложителното ли е да купим едни много бързи коли, с 2.6 бензинови мотори, чийто разход на горивото при висока скорост ще е над 10?! И кой ще го плаща – ние“. Това заяви Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите.

Advertisements

„Висшето ръководство на МВР дали не знае, че всички магистрали са задръстени и няма как да развиват високи скорости. Най-важното за МВР е, че в новите високоскоростни коли има постерминали, като се има предвид, че събираемостта на глоби е над 90%. Ако някой искаше да спасява човешки животи, да беше купил линейки, но не като хеликоптера на министър Гвоздейков, който за да бъде вдигнат във въздуха, му трябваха 6 месеца. Виждаме също жандармерията да кара едни сини бусове „Ивеко“, които са на 30 години, пушат като комин, вътре хората се пържат в собствен сос. Защо не обновиха колите на жандармерията?!“, възмущава се Христо Радков.

Той предупреди, че полицаите, които управляват новите високоскоростни коли, не са подготвени за това. Именно за това ще плащаме прескъпо за сервизна дейност. „Подарихме на едно представителство много пари, което е абсолютно безсмислено“, убеден е експертът.

„Къде могат да се подготвят полицаите след като в България няма такива полигони.

Имаше предложение те да бъдат обучавани от автомобилни състезатели, но ако те са като транспортния министър Георги Гвоздейков или бившия заместник шеф на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, които могат да ги научат само да завъртят една кола с ръчна. Това всеки шофьор може. Новите коли са плод на корупционна схема, с която направихме едно представителство още по-богато. Заданието на обществената поръчка бе колите да имат не по-малко от 6 цилиндров V-образен мотор, да има задвижване на четирите колела и пр. Всичко говореше за определена марка“, посочи Христо Радков.

Новите автомобили за „Пътна полиция“ са 462 броя и са закупени изцяло със средства от Фонда за безопасност на движението, където се събират средствата от глоби наложени от МВР. Тези пари могат да се използват единствено целесъобразно – т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери и автомобили, които да служат за контрол на пътното движение.

„Имаме огромно желание да закупим линейки, кувьози и други необходими средства за многото министерства в България, но това няма как да стане със средства от този фонд. Така че нека да спрем с всички спекулациите по темата“, заяви министър Калин Стоянов. Той обясни, че за „Пътна полиция“ са закупени в момента 35 високоскоростни автомобила марка BMW, 200 марка Golf 8 и 227 броя Skoda Kodiaq.