Skip to content
Градушка смля  няколко населени места в Смолянско

Градушка смля няколко населени места в Смолянско

Градушки удариха днес няколко населени места в Родопите – Девин, Борино, Доспат, Мадан, Неделино и Златоград. В социалните мрежи хората споделят клипове с бяла покривка от ледени зърна, наводения на улици и приеземни етажи, съсипана реколта. 

Advertisements

Почти в цялата Смолянска област има нанесени щети. От областната администрация ще настояват за спешно почистване на речните корита в региона. Има редица сигнали за активирани свлачища.

Ледените късове в Неделино са били колкото големи орехи и са унищожили насажденията по полето и в частни дворове. Множество стопани се оплакват, че от труда им не е останал здрав корен домати, краставици и всичко насадено.  В Златоград започват огледи след обилната градушка, почистват се отводнителните решетки и запушените канали. Кметът Мирослав Янчев уточни, че обилния валеж продължил 10-15 минути:  Цветя, зеленчуци, плодове – всичко това е вече е минало. Във видео, публикувано от Meteo Balkans, се виждат и щетите от бурята и градушката – улиците са побелели от лед и са затрупани с поне 20 см. ледени късове.

Заради обилните дъждове, големи скални късове затрупаха тази нощ пътя за село Буйново в община Борино и го откъснаха от света. Скалите бяха между 80 и 100 кубика.  Разчистването продължи през целия ден, за да се отвори частично поне едно платно за движение. Сутринта на ръка са доставени хляб и хранителни продукти в селото.  Кметът на община Борино Мустафа Караахмед алармира отново за проблема на пътя Тешел-Борино, който е разрушен от  декемврийското наводение и пропада при всеки дъжд. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *