Skip to content
От днес местят украинските бежанци от Варна и Бургас към вътрешността на страната

От днес местят украинските бежанци от Варна и Бургас към вътрешността на страната

Над 500 са хотелите в цялата страна, които са изявили желание да участват в новата програма от 15 лева на ден за нощувка и храна.Масовото преместване на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната започва от днес, предаде БНТ.
Те ще бъдат извозвани с автобуси до жп гарите във Варна и Бургас и оттам с влак ще пътуват до местата, където ще бъдат настанени. Организацията по преместването е готова, увериха от Държавната агенция за бежанците.

От жп гарата във Варна първите 200 бежанци от Украйна ще тръгнат с бързия влак Варна-София към вътрешността на страната. Една част от украинците ще бъдат настанени в държавни бази в Рибарица, а останалите ще заминат за Паничище. Първо с приоритет започва извозването на украинци от уязвимите групи – бременни жени и хора с хронични заболявания.

Advertisements

Вчера по Южното Черноморие над 40 украинци напуснаха хотела си в Слънчев бряг и с автобуси на Община Бургас бяха транспортирани до базата на БДЖ в Приморско. Преместването започна с бежанци от най-уязвимите групи – възрастни хора и майки с много малки деца.

Бяхме много притеснени заради неяснотата какво ще се случи с нас. Регистрирахме се в системата, че искаме да останем тук и сме много благодарни, че дойдоха да ни помогнат с това преместване, защото мислехме, че трябва да се оправяме сами, казва Нина.

Сега отиваме в Приморско, там ще ни настанят. Не мога да говоря спокойно, защото се разстройвам, че си тръгваме, тук толкова много направиха за нас, хората тук са с добри сърца, казва Лена от Николаев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *