Skip to content
Повече от две години МВР работи с Drug Check 3000 без сертификат Законни ли са били полицейските проверки?От началото на 2022 година служителите на „Пътна полиция”

Повече от две години МВР работи с Drug Check 3000 без сертификат Законни ли са били полицейските проверки?От началото на 2022 година служителите на „Пътна полиция”

От началото на 2022 година служителите на „Пътна полиция” по разпореждане на ръководството на МВР не използват Drug Check 3000 при проверки на пътя. Водачите, които имат външни признаци или поведение и реакции на употреба на наркотични вещества  /или по субективна преценка на полицая/ , се отвеждат в най- близкото районно, в което се прави проверка с DRAG TEST 5000 . През последните години обаче първият модел тестове остави без свидетелства за управление десетки българи. Мнозина освен книжките си, изгубиха работата си, макар че впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни. Процедурата, по която един водач може да докаже невинността си, е дълга, бавна и скъпа. Граждани и юристи смятат, че тези практики са злоупотреба с правата ни. 

Advertisements

В рамките на разследването, което TrafficNews прави повече от две години, попаднахме на информация, която поставя под въпрос и законността на използвания модел тестове. Документ, предоставен от фирмата, която внася в България въпросните тестове, твърди, че от 2019 година те вече не са сертифицирани. 

В свое официално писмо управителят на „Дрегер Сейфти България” Евгени Панчев уведомява съда, че „считано от 2019 година производителят Drager преустановява производството на полеви тест Drug Check 3000 във вариант медицинско изделие за инвитро диагностика. От 2019 година на българския пазар се доставят само Drug Check 3000, които не са класифицирани като медицински изделия за инвитро диагностика”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *