Skip to content
Пристанището в Бургас единствено в ЕС ще може да внася руски петрол

Пристанището в Бургас единствено в ЕС ще може да внася руски петрол

Премиерът Кирил Петков заяви в Брюксел, че е “много щастлив”, че договореното вчера с европейските партньори е потвърдено и за България ще има отсрочка за купуването на руски петрол. За страната ни ще бъде записан отделен параграф в заключителното комюнике след срещата на Европейския съвет, в който ще бъде отбелязано изключение “специално за нас до края на 2024 г.” Коментарът му дойде след постигнатата договорка от ръководителите на страните членки на Европейския съюз за налагане на забрана на внос на руски петрол.

Advertisements

По думите на премиера това решение “позиционира много добре България”, като давало възможност петролната рафинерия в Бургас, която е собственост на руската компания “Лукойл”, да бъде обновена, за да може да работи с различен от руския петрол. “България остава единствената страна, която има пристанище, но реално има дерогация и това е заради разбирането, че нашата рафинерия е направена да работи с руски петрол”, отбеляза Петков.

Той каза също, че се радва, че шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще мине. Това според него ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия. Ръководителите на страните от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за новия пакет от санкции, който включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината.

Почти месец след като Еврокомисията предложи въвеждането на забраната за вноса на руски петрол, ръководителите на страните членки постигнаха компромис, след като Унгария свали ветото си върху мярката срещу изключване на доставките, идващи по петролопровода “Дружба”. Така ограниченията ще обхванат вноса на руски петрол, пристигащ с танкери, като оставят незасегнати количествата, доставяни на Унгария, Словакия и Чехия чрез построения по времето на комунизма нефтопровод от Русия за Източна Европа, наречен “Дружба”. Германия и Полша, които получават количества по северното отклонение на “Дружба”, доброволно ще прекратят вноса до края на годината, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след завършилото около два часа българско време заседание на Европейския съвет.

Що се отнася до спрения от Русия газ на Нидерландия заради неплащането на доставките в рубли Кирил Петков каза, че днес се очаква “Газпром” да спре газа и на Дания, като това било доказателство, че отношението на Русия към България не е специално и всички европейски страни, които отказват да плащат в рубли, се сблъскват с едни и същи действия от страна на Кремъл. Пише ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *