Skip to content
Доживотни присъди за атентата в Сарафово.

Доживотни присъди за атентата в Сарафово.

Решението на втората инстанция е от 13 април, обясниха пред “Сега” от съда. Странно, че прокуратурата е пропуснала да се похвали с този си успех, като се има предвид, че това дело бе сред постоянно цитираните в защита на нуждата спецправосъдето да продължи да съществува. Самата прокуратура го определя като едно от най-значимите дела за тероризъм на европейско ниво и протестираше, че ако спецправосъдието бъде закрито този мега-процес ще трябва да тръгне отначало.

Advertisements

Срещу решението на апелативните магистрати вече са депозирани жалби, така че последната дума ще е на Върховния касационен съд.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище “Сарафово” в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, както и извършителят на атентата. Ранени бяха 38 души.

Четири години по-късно пред съда бяха изправени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, който има канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм, опит за убийство и убийство. По делото има и обвинения за ползване на фалшиви документи. Процесът тръгна по същество в началото на 2018 г.

Пред съда прокуратурата пледира, че двамата са имали връзка и с шиитската групировка “Хизбула”. Израелският адвокат на жертвите изрично обяви в пледоарията си, че настоява и съдът в присъдата си да поясни, че “Хизбула” е отговорна за атентата. Защитникът Яков Рант каза, че близките на загиналите ще бъдат много натъжени, ако организацията не бъде посочена в присъдата. Това не се случи.

Срещу подсъдимите бяха уважени и искове за общо около 100 млн. лева.

Пише: Namoreto.bg

Снимка: Dariknews.bg