Skip to content
Ето как да получим отстъпка за гориво на бензиностанцията

Ето как да получим отстъпка за гориво на бензиностанцията

От 1 юли за всеки зареден литър масово гориво ще се ползва отстъпка 25 стотинки. Не е предвидено ограничение в литрите. Мярката беше приета вчера на второ четене в комисия при актуализацията на бюджета.

Advertisements

Зорница Кръстева е от шофьорите, които ще се възползват от отстъпката за литър гориво. “Всяка седмица зареждам, тъй като ходя на работа с кола. Карам детето си на училище. За около 300 лева на месец зареждам”, обяснява тя пред Нова телевизия. Не е пресмятала колко ще спести, но се примирява с високите цените на горивата. “Идва ми скъпичко, но ми е удобно, защото нямам градски транспорт около мен”, допълва шофьорката.

Условието да получим компенсацията е да представим при зареждане в бензиностанцията талон за регистрация на автомобила – че сме негов собственик или ползвател. “Отстъпката ще се предоставя на касата на всяка една бензиностанция, като ще се издава фактура на физическо лице. Поне така е предвидено в законопроекта”, обяснява Георги Тенев, който е юрист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Отстъпката ще се ползва за всеки зареден литър бензин А-95, дизел и пропан бутан. Компенсация ще има и за всеки зареден килограм метан. От своя страна, търговците ще издават разширен касов бон, в който ще се вписва номерът на колата и предоставената отстъпка.

От Асоциацията на малките бензиностанции предупреждават, че неизвестните пред бранша са много – най-вече заради неяснотата кога държавата ще им възстанови отстъпката. “Сега това ще доведе до един огромен обем данни, които ще бъдат обработвани и администрирани, и служителите на бензиностанции ще трябва тепърва да бъдат обучавани”, алармира юристът Георги Тенев.

Според икономисти ефектът за потребителите няма да се усети осезаемо. “Една такава мярка е проинфлационна. Тя не е антикризисна дори. За да се намали нивото на инфлацията, трябва да се ограничи потреблението”, категоричен е Михаил Кръстев. Той допълни, че били възможни и злоупотреби. “Нищо не пречи търговците да повишат тези цени”, подчерта икономистът.

Предвидено е мярката да работи около 6 месеца или до изчерпването на 150-те милиона лева, заложени в актуализацията на бюджета.

Източник : Бургас24

Снимка : Илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *