Skip to content
Отстъпка от 25 ст. на литър евтино гориво, бизнесът без компенсации след 1 юли, засега 

Отстъпка от 25 ст. на литър евтино гориво, бизнесът без компенсации след 1 юли, засега 

Бюджетната комисия одобри заем за  “Булгаргаз”  с който да  плати авансово доставки втечнен газ

Advertisements

Отстъпка от 25 ст. за литър евтино гориво гласува бюджетната комисия на второ четене. Против бяха депутатите от ГЕРБ и ДПС.

“Тази мярка вече доведе до увеличаване на цените по бензиностанциите. Когато бъде приета, ще доведе до ново увеличаване”, заяви Петър Чобанов от ДПС. Той смята, че 150 млн. лв. които трябва да останат при хората няма да постигне целта си. Според него, има опасност мярката да фалира малките търговци, които с месеци наред ще чакат възстановяването на парите от държавата.

“Най-безумното харчене” пък нарече мярката Александър Иванов от ГЕРБ. Той пресметна, че работещите хора – собственици на автомобили, зареждат пълен резервоар веднъж месечно, което означава да получат помощ от 12,50 лв. на месец за 50 литра. Хората с големи финансови възможности зареждат един-два пъти седмично и за месец те ще спестят 50-60 лв.

„Искате да подпомагаме хора, които нямат нужда”, добави Делян Добрев от ГЕРБ. Той попита защо тя не се дава само на хора с доходи под 1000 лв. например.

“Съгласен съм с вас, че трябва мярката да бъде по-добре таргетирана, но това са възможностите на техническото обезпечаване на страната. Няма изградена електронна идентификация, за да го направим. НАП има тази информация, но няма как това да се установи от търговеца в бензиностанцията”, обясни финансовият министър Асен Василев. Той посочи, че е предвидено търговците да получат отстъпката с ДДС декларацията, която се подава до 10-то число на следващия месец.

Според приетия текст, отстъпката ще се ползва само за регулярните горива, а не за тези от премиум клас, което донякъде елиминира богатите потребители от подпомагане. “Практиката показва, че хората не зареждат пълни резервоари, а на лева. Средното зареждане в София е за 50 лв., но в някои населени места пада до 5 лв.”, каза Венко Сабрутев от ПП.

Пише :24 Часа

Снимка : Илюстративна