Skip to content
Връщат част от украинските бежанци по “Черноморието”

Връщат част от украинските бежанци по “Черноморието”

70-те украински бежанци, които в началото на юни бяха преместени в базата на БДЖ в Паничище, трябва отново да бъдат върнати по Черноморието до края на месеца. Това се казва в официален отговор на ръководството на компанията по запитване на медиите.

Advertisements

Бежанците, сред които има 39 деца, и доброволците в Дупница, настояват групата да остане на Паничище поне до края на октомври, съобщава БНР.

Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителния отдих на експлоатационния персонал в дружеството. Съгласно подписания Колективен трудов договор железопътният превозвач има ангажимент за осигуряване на профилакториум към своите служители.

За да бъде възможно изпълнението на задължението по КТД към служителите на БДЖ, е необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат пренастанени в почивно-възстановителните центрове в Приморско и Варна, съобщават от железопътния превозвач.

От БДЖ вече създават организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско, а до 20 септември са поискали поименен списък на всеки от настанените в Паничище бежанци, за да организират пътуването им.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, който е доброволец, обаче коментира:

“Ние искаме да не ги местят на морето. И те хората казват – не, че не искат, нали, да не стане като предния път – глезят се… Това са 39 деца и 30-ина майки – и тук, докато им създадем условия, докато им намерим транспорт, сега изведнъж – отново ги лашкат на морето, в база, която няма парно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *