Skip to content
За 6 месеца: 520 души са влезли в затвора, хванати пияни или дрогирани зад волана

За 6 месеца: 520 души са влезли в затвора, хванати пияни или дрогирани зад волана

520 души са влезли в затвора, защото са карали пияни или дрогирани. Това показват данните за първите шест месеца на годината. Статистиката беше изготвена от прокуратурата, информира Нова телевизия.

Advertisements

Над 4 000 досъдебни производства са образувани срещу пили и дрогирани шофьори през първите шест месеца на годината, сочат още данните. Внесени са над 1800 обвинителни акта, а сключените споразумения са над 1700. От наложените над 8500 наказания на пияни и употребили наркотици шофьори, най–много са получили условни присъди – над 3 000 души. Следват тези, които са се разминали само глоби – над 1770.

При запитване колко са прекратените от прокуратурата досъдебни производства. Оказаха се, че такава статистика няма. Повод за запитването ни бяха документи с които NOVA разполага. Постановления на прокурори за прекратяване на наказателни производства срещу пияни и дрогирани шофьори. Те са от края на миналата и началото на тази година.

Пътни полицаи забелязват, че луксозен джип криволичи в центъра на София. Спрян е за проверка. Дрегерът показва, че жената зад волана е пила. А кръвните проби отчитат 2.4 промила. Пред обвинението тя разказала, че била на бар с приятелки, където пили безалкохолни коктейли. При тях дошъл непознат мъж, който ги почерпил от бутилка с неизвестно съдържание. Решението на прокурора: „Няма доказателства, които да сочат и навеждат на категоричен извод, обвиняемата да е седнала зад волана, знаейки, респективно съзнавайки, че непосредствено преди това действително е употребила алкохол. Липсват доказателства в обратна посока”.

„И основанието за прекратяване на това досъдебно производство е, че тя не е знаела какво точно е употребила при крайно икономични мотиви. Това просто е недопустимо. Дори аз съм изненадан. Мнозина, заловени с алкохол, измислят какви ли не комбинации, за да се измъкнат, това не намира разбиране нито в съда, нито в прокуратурата. Никак не е почтена работата в този случай. Това е едно бонифициране на човек, извършил престъпление. Дали става въпрос за корупция или близки и родствени отношение, не са много прокурорите,  които биха прекратили досъдебно при такива факти”, заяви адвокат Людмил Рангелов.

„Това, което прави впечатление, е, че аргументите за прекратяване на прокуратурата са изключително лаически, бих казал. Те лъхат или на некомпетентност, или на корупция. Аргументи от рода пихме с приятелки безалкохолни коктейли и незнаен мъж ни почерпи и пробата е 2.4, но понеже не знаехме какво ни е черпил непознат мъж, не сме били в съзнанието, че приемаме алкохол. И прокурорът прекратява”, обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
 

В края на февруари в ранни зори в ж.к. „Младост” е спрян за проверка млад мъж. Признал, че е употребил алкохол, защото бил разстроен от загубата на свой близък. Отказал да бъде тестван с дрегер. Съставен му е акт и е издаден талон за кръвна проба. Резултатът – 1.64 промила алкохол. Прокурорът обаче прекратява досъдебното производство срещу него, тъй като „обвинението не е доказано по безспорен начин”.

„Съгласно наредба 1 за кръвните проби, полицията има задължение да съпровожда само ако е установена проба над 1.2 алкохол с дрегер. При отказ от дрегер, човекът доброволно отива до болница”, обясни Тодоров.

И още един сходен случай от миналата година в София. При спиране на автомобил за проверка, полицаите доловили, че шофьорът лъха на алкохол, а говорът му е провлачен. Той отказва проба с дрегер. Съставен му е акт и талон за кръвна проба. Тя установила 2.12 промила алкохол. Прокурорът обаче намира, че са налице основания за прекратяване на досъдебното производство.

В конкретния случай шофьорът не е бил придружен от полицейски служител до болницата и е невъзможно да се съберат доказателства установяващи, че в периода от връчване на талона за изследване до явяването му в медицинското заведение не е употребил алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *