Skip to content
КПКОНПИ установи конфликт на интереси при шефа на Слънчев бряг АД

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при шефа на Слънчев бряг АД

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси при изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД Златко Димитров. Това съобщиха за TravelNews от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), която е подала сигнал през месец май тази година. Те са получили отговор от Комисията за установен конфликт на интереси. Златко Димитров е бил едновременно член на Съвета на директорите на дружеството, в това число и изпълнителен директор, като същевременно е бил и общински съветник от ГЕРБ в Несебър. Той е заемал двете длъжности – изпълнителен директор и общински съветник, по едно и също време за периода от октомври 2019 г. до 14 март 2022 г. През март се отказва да бъде общински съветник.

Advertisements

Тогава той коментира, че няма конфликт на интереси. По време на изслушването му в парламентарната комисия по туризъм в предишното Народно събрание беше защитаван от бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова, която ръководи туристическото ведомство 6 години и беше упрекната от депутати от бившата управляваща коалиция, че не е направила нищо за излизането на дружеството на печалба.

Златко Димитров ще бъде глобен от КПКОНПИ в размер на 1600 лв. Засега не е ясно дали ще бъде отстранен от длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите. Решението трябва да бъде взето от Общото събрание, като мажоритарен собственик на „Слънчев бряг“ АД е държавата в лицето на министъра на туризма Илин Димитров. „Когато институциите имат желание за работа, резултатите са налице. Това е поредната победа за ОЗБГ и за българския народ срещу организираното задкулисие“, коментираха от ОЗБГ.

Златко Димитров обяви в своя позиция, че ще обжалва решението на КПКОНПИ за конфликт на интереси за подпис на протокол за продажба на светофар за 1 600 лв. „Благодаря на членовете и експертите на КПКОНПИ за отговорната и детайлна работа по проверката за дейността ми на общински съветник в Община Несебър. Проверена е цялостната ми дейност като такъв и в частност решенията на ОбС, свързани със Слънчев бряг и заеманата от мен длъжност изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД. Сигналите подадени към ресорната комисия ангажираха ресурс и внимание на членовете“, коментира той.

Докладът на КПКОНПИ констатира, че няма наличие на конфликт на интереси в проведените сесии на Общински съвет – Несебър, на които съм участвал като изключително коректно е описано, че винаги проактивно и самостоятелно, сам съм си правил отвод при гласуванията и сам съм декларирал, че не участвам в обсъждания и гласувания, свързани със Слънчев бряг. В решението си Комисията посочва, че има нарушение в подписан от мен Протокол от Комисията по бюджет и финанси (не гласуване и/или участие в сесия на Общински съвет, а протокол, разписан дни след заседанието на комисията) за продажбата на светофар на търг на стойност 1 600 лв. За това ми е наложена глоба, която многократно надвишава тази стойност и ще обжалвам в компетентния български съд, допълва Златко Димитров.

Служебният министър на туризма Илин Димитров коментира пред TravelNews, че ще се съобразят с окончателното решение на съда и тогава ще предприемат действия. При стъпването си в длъжност той обяви, че ще се опита да смени ръководството на “Слънчев бряг” АД, което стопанисва инфраструктурата в най-големия ни морски курорт. Според него трябва да се направят смени и държавата в лицето на Министерството на туризма да има свои представители. Неговият предшественик Христо Проданов (БСП) се опита да направи безуспешно промени, но беше блокиран от миноритарните акционери в компанията. “Свикахме ново общо събрание, което мина, но не успя да вземе решение за смяна на ръководството, защото тече процедура по обжалване на устава на дружеството”, обясни министър Димитров.

Министърът на туризма трябва да извърши смяната чрез общо събрание на акционерите и да вкара нови членове в борда. Сегашният съвет на директорите отдавна блокира свикването на събрание чрез процедурни хватки на миноритарните акционери. Държавата държи 75% от акциите в дружеството, а останалите са на частни физически и юридически лица. Миноритарните акционери вече няколко пъти блокираха чрез съдебни дела свикването на общо събрание. Държавата се опитва да смени Съвета на директорите, да промени устава и да направи финансова ревизия и инспекция.

Златко Димитров е изпълнителен директор на “Слънчев бряг” АД вече повече от 12 години, през който период дружеството е на загуба. Излиза на печалба единствено през 2020 г. в размер на 386 000 лв. заради спечелено дело. През 2021 г. отново е на загуба от 707 000 лв., заяви преди време Димитров. Според него издръжката на инфраструктурата в Слънчев бряг излиза 1.5 млн. лв. годишно.  Самият той не може да си обясни как управлява „Слънчев бряг“ АД вече 12 години. „Не мога да си го обясня как съм изпълнителен директор от 12 години“, коментира преди време Златко Димитров пред TravelNews. По думите му е постигнал добри неща в курорта и някои от хотелиерите могат да го потвърдят. Димитров каза, че не може да контролира останалите 25% от дружеството, които са частни и разпределени между 4300 индивидуални акционери и 12 юридически лица.

Според хотелиери Златко Димитров е поддържан на поста от Младен Михалев – Маджо, един от лидерите на силовата групировка СИК през 90-те години, от която произлиза и бившият премиер Бойко Борисов. На въпрос от TravelNews дали е поддържан от Михалев, той отрече, но не остана да допълни коментара си, защото беше дръпнат от пиарката си Мария Джерекарова. (виж във видеото). Чрез фирми Михалев държи дял от „Слънчев бряг холдинг“ АД, който се явява миноритарен акционер с около 10% в „Слънчев бряг“ АД. Той притежава още хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесията на северния плаж в курорта, който беше предоставен на негова приближена фирма от бившия министър на туризма от правителствата на ГЕРБ Николина Ангелкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *