Skip to content
Ако Несебър не избере кмет от раз, Дашев, Пеев и Звезделина ще докарат непредвидим балотаж

Ако Несебър не избере кмет от раз, Дашев, Пеев и Звезделина ще докарат непредвидим балотаж

Всеки от претендентите би трябвало още днес да знае броя на своите избиратели, даже да ги познава поименно. За “пазаруване” на гласове чак догодина ще е късно

Advertisements

В града-държава, където принципите в упражняването на местната власт нямат нищо общо с класическата представа на големите партийни централи, се очертава, колкото интересна, толкова и взривоопасна конфигурация за избора на кмет през 2023 г. Флагман установи, че за пети път, уверен и със самочувствие на управник, направил достатъчно, ще се яви настоящият дългогодишен кмет Николай Димитров, който след бруталния му арест в навечерието на вота през 2019 г. излезе още по-силен и подкрепян от местната общност.

Димитров би изглеждал абсолютно непоклатим и печеливш още на първия тур, ако този път в предизборната битка целеустремено и с целия си хъс нямаше да влезе председателят на Общинския съвет в Несебър Румен Кулев – зад гърба си с два мандата на високия обществен пост.

Кулев и Димитров навлязоха в местната политика през 2007 г. Кулев два мандата като съветник и още два след това като председател на местния парламент, в които успя да балансира бизнес интересите на различните групи през всичките 7 години дотук, така че да не се стига до напрежението и кръвопролитието през далечната 2007 г. Мнозина от „кухнята” в Несебър смятат, че ситуацията скоро може да се повтори с тази от късната есен на 2006 г., когато между председателя на Общинския съвет Димитър Янков и кмета на града Николай Трифонов бе сложен край на трайно, съзаклятническо и взаимоизгодно партньорство. Тогава най-мощният хотелиер на Слънчев бряг Димитър Янков, който считаше себе си и за най-влиятелната фигура в бизнеса по морето, вече бе придобил и обществена значимост като председател на местния парламент. Той бе обявил да се яви за кмет през октомври 2007 г.

А този акт значеше грубо разместване на пластовете в бизнеса, в който по това време навлизаха и руски капитали. Стигна се дотам, че кметът Трифонов бе буквално „прибран” в дипломатическата ни мисия в Одеса, за да бъде опазен животът му. Устремът на Димитър Янков обаче му костваше живота. Той бе показно екзекутиран на 10 май 2007 г. със седем куршума в Поршето си, докато паркира пред дома на своята любовница на ул. „Уилям Гладстон” в Бургас. След този акт изборите през есента на 2007 г. се оформиха с непредвидим резултат, при който спечели младият, скромен, с приятна външност и поведение, необременен с политическо или тъмно бизнес минало хотелиер Николай Димитров.

Балансираният му и дори на моменти интровертен нрав, се оказа най-важното качество за удържането на българската и чужда икономическа мафия, разрешавайки безкръвно спорове за надмощие между различни групи вече 15 години. Димитров смята, със сигурност, че може отново да получи нужните за кмет 6500 гласа още на първи тур, след което да предложи елегантно на водачите на листи с общински съветници да преговарят помежду си за мнозинство и да си направят взаимни отстъпки. Това би било проста и приемлива схема, ако Румен Кулев не се кандидатира, а само “пробва почвата”, както по същото време през 2018 година. Днес поведението на председателя на ОбС обаче изглежда много по-напористо, изявленията му в посока явяване за кмет на публични места са все по-чести и категорични.

Двамата настоящи местни управници са почти връстници. Кулев е на 58 г., а Димитров на 57 г.  Бизнесът им е свързан с хотелиерство. И двамата държат печеливши курортни бази в Несебър и Слънчев бряг. Богати са. Семейни са и имат пораснали деца.

„Каквото и да се случва през идните месеци, не бива да повтаряме “сценария” със Димитър Янков и Николай Трифонов през 2007 г. Тогава и двамата бяха в разцвета на силите си, Янков – на 56 г., а Трифонов – на 54 г. И двамата бяха хотелиери, успели в политиката и богати, и двамата се стремяха към кметското място, минирано както от мафията, така и от тайните служби на няколко държави. Надявам се Николай Димитров и Румен Кулев да намерят достатъчно вътрешна сила в себе си, да седнат и да се разберат – единият просто да не се явява на избори. А има и още трима сигурни кандидати за кмет, което ще наложи  балотаж с непредвидим резултат”, разсъждава един от дългогодишните играчи в местната политика на Несебър.

ГЕРБ, която наскоро си избра нов общински лидер в Несебър – младият и напорист бизнесмен Стоян Пирев, неопетнен от крамолите в Общинския съвет и ежбите за апетитни парчета крайморска земя, се е наела този път да атакува кметското кресло с мастития търговец Иван Дашев – съдружник в бащината му фирма „Жанет”, считана за хегемон на ритейл продажбите в региона. Дашев и фамилията му са сериозни работодатели, но как техните работници и служители ще се превърнат в гласоподаватели е въпрос, на който ГЕРБ трудно би могла да си отговори. Причината е, че работникът принципно не обича работодателя си. От друга страна,  ако оттук насетне Дашев, който досега никога не е бил публична фигура и в интернет не може да се намери негова снимка, смята да става разпознаваем, е изпуснал всякакви срокове.

„Община Несебър е една от четирите общини в България, която се намира под непрекъснат надзор от ДАНС и ГДБОП, следи се в кои населени места, по кое време и колко души са новорегистрираните. Следи се движението и на потенциалните посредници, които договарят купените гласове. Ще е изключено да се пазарят избиратели в бъдеще и сигурен, че ще спечели може да е само този, който от предходните избори знае не само броят на своите поддръжници, но ги познава и поименно”, коментира друг източник от Общинския съвет на Несебър, който е фактор, доказал през всичките години след 2005 г. как да печели и поддържа симпатизанти.

Не е за подценяване 36-годишният ентусиаст от Фейсбук Кръстьо Пеев, който има 3600 последователи във виртуалния “Обществен съвет”, чрез който често се критикуват решенията на Общинския съвет. Пеев ще се яви на изборите, потенциал за кмет няма, но около него има доста млади хора, които му вярват и чрез чийто вот може да вкара един общински съветник – себе си, в местния парламент. Той е ерген, търгува с недвижимо имущество, спортува активно и има привлекателна визия на мъж. Произхожда от именития лекарски род Пееви, на дядо му д-р Димитър Пеев дори е издигнат паметник пред Здравната къща в центъра на Несебър. Той ще отклони между към себе си около 600-700 гласа.

Кандидат-кметица на ПП „Възраждане” ще е мис Свети Влас 2016 г. Звезделина Каравелова, за която се знае, че е завършила средното си образование, когато е била на 21 години. Атрактивната Каравелова получи на последните парламентарни избори 105 лични преференции като кандидат за депутат,  но като се има предвид, че не може да се прави аналогия между избори за НС и такива за местна власт, нищо чудно да обере още протестен вот на неориентирани.

При това положение се очертава неприятен балотаж. Ако основните политически играчи с листи за съветници искат да получат стабилна конструкция, трябва ясно да определят с кого от кандидатите за кмет тръгват напред още преди първия тур.

До 2015 г. кметът в Несебър се избираше на втори тур, след като между неформалните лидери в общината се провеждаха вътрешни преговори на чия страна да застанат, слагайки на масата за търтуване собствения си резултат като брой на новоизбрани общински съветници, с които може да се състави мнозинство.

Автор : Флагман.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *