Skip to content
Руски ракети са паднали в Полша и са убили двама души

Руски ракети са паднали в Полша и са убили двама души

Руски ракети са паднали в Полша, която е член на НАТО, и са причинили смъртта на двама души, заяви във вторник вечерта високопоставен представител на американското разузнаване, цитирани от Асошиейтед прес. Втори източник също е потвърдил за инцидента, станал на десетина км от границата с Украйна, чиито енергийни обекти цял ден бяха подложени на масиран руски ракетен обстрел.

Advertisements

Ако се докаже, че наистина става дума за руски ракети, това ще е първият път по време на руската война в Украйна, когато руско оръжие нанася поражения в страна от НАТО.

По-рано полски медии съобщиха, че в Полша са паднали две ракети. Варшава потвърди, че в резултат на взрива са загинали двама полски граждани, но засега не е правила официални изявления по въпроса каква е причината за инцидента и откъде може да са долетели ракетите.

Полският премиер Матеуш Моравецки е свикал извънредно заседание на правителствена комисия за национална сигурност и отбрана, след което правителственият говорител Пьотър Мюлер съобщи, че Полша разглежда възможността за активиране на член 4 от устава на НАТО – тоест започване на консултации в алианса по повод заплаха, която безпокои една страна членка. Освен това е взето решение за повишаване на бойната готовност на някои части на полската армия.

По-рано полската пожарна съобщи за двама загинали при експлозия в село Пшеводув, в източната част на страната, на десетина километра от границата с Украйна.

Засега полското правителство не е потвърдило съобщението за паднали на територията на страната руски ракети.

По информация на в. “Газета виборча” руска ракета, прехваната от украинската противовъздушна отбрана, се е отклонила от траекторията си и е поразила трактор в селскостопански обект, където се суши зърно. Загинали са двама мъже.

Според полското радио ZEТ, което първо съобщи за случая, “две заблудени ракети” са паднали днес в местността Пшеводув в Люблинско воеводство.

Министерството на отбраната на САЩ знае за съобщенията и ги проверява, но за момента не може да ги потвърди, каза неговият говорител бригаден генерал Патрик Райдър, цитиран от Ройтерс.

Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша на 15 ноември. Руското министерство на отбраната нарече информацията “умишлена провокация” с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия.

Ведомството освен това отрече въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в района на полско-украинската граница.

Във вторник през деня руснаците са изстреляли поне 85 ракети над Украйна, по данни на украинския президент Володимир Зеленски. Според властите в Киев това е най-тежката вълна от руски ракетни атаки от началото на войната преди близо девет месеца.

Русия обстреля градове и енергийни съоръжения в Украйна, включително Лвов, град в западната част на страната, близо до Полша. Има и версия, че може да става дума за ракети от украинската противовъздушна отбрана.

“В Източна Полша имаше експлозия”, каза правителственият говорител Пьотр Мюлер. По думите му екипи от експерти изясняват случая и ще продължат да работят, за да съберат подробности за това, което той определи като “сериозна” ситуация.

Въпреки че не спомена нищо за руски ракети, Мюлер, цитиран от Гардиън, заяви пред журналисти, че правителството обмисля дали има основания за активиране на член 4 от Североатлантическия договор. Това би довело до свикване на среща на членовете на НАТО, тъй като е заплашена териториалната цялост на държава членка. Според чл. 4 “страните по договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *