Skip to content
Откриха тялото на българката в Италия

Откриха тялото на българката в Италия

Тялото на българка бе открито в свлачището на италианския остров Иския, където загинаха няколко души. Това съобщи БНР, като се позовава на информация от местни медии. Очаква се официална информация от властите за идентичността на загиналите и колко са издирваните. Специално за българката няма потвърждение до момента заради липса на документи в тялото, открито от спасителите. На острова е обявено извънредно положение.

Advertisements

Казамичола Терме, балнеокурорт с 8000 жители през зимата, разположен на остров Иския недалеч от Капри, бе сполетяно вчера от разрушително свлачище. Първоначално се знаеше за един загинал, а десет души се издирваха. Към момента вече е известно, че са загинали млада италианка, три деца, сред които и бебе. Българката – 58-годишна жена, омъжена за местен, е петата жертва.

С хеликоптер бяха спасени 8 души, останали блокирани в обект за селски туризъм. Според управителя на област Кампания Винценцо де Лука на 170 души от Казамичола Терме не мога да се върнат по домовете си, които са или разрушени, или опасни за живеене.

Правителството обяви извънредно положение и отпусна първи пакет от спешна финансова помощ в размер на 2 милиона евро. Над 200 служители от гражданската защита и силите на реда все още издирват десетината изчезнали, а стотици доброволци продължават да разчистват улиците в курорта. Поради това, че от върха на планината Епомео свлачището достигна до морето, в търсенето на изчезнали се включиха водолази и кораб на бреговата охрана.

Останки от коли и автобуси, смазани от мощния поток от кал и камъни, се виждат навсякъде сред булдозерите, които проправят път за достъп до сградите, колите и магазините. „Много ни боли, особено за хората, останали затиснати под купищата кал. Това е остров и ако не се познаваме наистина всички, то поне сме се виждали“, заяви пред АФП на мястото 45-годишният местен жител Салваторе Лорини, предава БТА.

Междувременно на острова расте недоволство сред хората, които обвиняват за бедствието незаконното строителство.