Skip to content
Седмицата започва с “порция” свеж Сняг

Седмицата започва с “порция” свеж Сняг

Очаква ни една динамична седмица с чести валежи и необичайни декемврийски жеги ни, сочи прогнозата на синоптиците на MeteoBalkans. 

Advertisements

Времето ще се задържи предимно облачно. Ще има условия и за нови валежи от сняг още в понеделник и вторник. Нови снеговалежи очакваме и в Предбалкана и високите западни полета, където ще се натрупа и бяла покривка.

Към края на седмицата вятърът ще се ориентира от югозапад и температурите ще се повишат. Очакваме и временни разкъсвания на облачността.

А ето и пълната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни очаква през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. След полунощ над западните и централни райони валежите постепенно ще спират. Проливни валежи, дори съпроводени от гръмотевици, очакваме над източните райони. 

Ще продължим да духа слаб до умерен вятър от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. До сутринта над западните райони вятърът ще стихне. 

Минималните температури ще се понижат и ще са между 1°С и 7°С. Най-високи ще са стойностите им по Черноморието и Югозападна България – до 8-9°С.

Максималните температури ще се понижат  ще са около 6-10°С. По-ниски ще са над Западна България и в Дунавската равнина  – до 5-7°С.

Ново разваляне на времето очакваме в следобедните часове. Тогава от северозапад ще започнат пак валежи – отначало ще са от дъжд, но до вечерта, поради понижението на температурите по високите полета, ще преминат в сняг. По-значителни валежи от сняг очакваме през нощта срещу вторник над Северна България.

Времето в София: През деня ще преобладава променлива облачност. Следобед от северозапад ще започнат нови валежи от дъжд, но до полунощ и през нощта срещу вторник ще преминат в сняг.

Минималните температури ще се понижат и ще са между 1-2°С, а максималните – около 5-7°С. Следобед те ще се понижават.

Времето в планините: Ще се задържи със значителна облачност. Следобед от северозапад валежите отново ще се активизират, като по-значителни ще са те над Стара планина и Рило-Родопския масив. Ще духа умерен, а по високите и открити части силен вятър от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. Максималната температура на 1200 метра – около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

Времето по Черноморието: През нощта срещу понеделник очакваме валежи от дъжд, като по-значителни ще са те над Североизточна и  Югоизточна България, където очакваните количества валежи ще са между 10-15 л/кв.м.

През деня ще преобладава облачно време. Максималните температури ще са 8°-10°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето на Балканите: През първия ден от новата седмица над по-голямата част от полуострова ще е предимно облачно. Ново разваляне на времето очакваме в следобедните часове. Тогава от северозапад ще започнат нови валежи. Поради понижението на температурите по високите полета те ще преминат в сняг.

Значителни валежи от дъжд очакваме в Алабания, Северна Гърция и Черна гора .

Времето във вторник и сряда

Времето във вторник ще се задържи със значителна облачност. Слаби валежи от дъжд очакваме в източните райони, а в Предбалкана ще са и от сняг. Вятърът постепенно ще отслабва и ще стихва. Температурите ще се понижат и ще са типични за декември, като максималните ще са между 1° и 7°. 

През нощта срещу сряда облачността от запад ще се разкъса и ще намалява до ясно време. Очакваме и първите по-сериозни студове, като минималните температури ще са под минус 6-7°С. През деня ще е с разкъсана облачност, но ще се задържи студено. 

Времето в четвъртък 

Чувствително повишение на дневните температури очакваме от четвъртък. Вятърът ще се обърне от юг и постепенно ще се усилва. Времето над нашата страна ще е с променлива облачност, но ще започнат нови валежи от дъжд. 

 Времето в петък и през уикенда

В петък южният вятър ще се усили, особено над източните и планинските райони. Температурите ще се повишат и на места те ще надминат 15-16°С. Над крайните северозападни райони ще се задържи облачно и мъгливо. Над тези райони ще е и студено, с дневни температури до 4-5°С.

В събота и неделя ще има условия за значителни валежи заради преминаващ средиземноморски циклон. По-значителни ще са дъждовете над крайните южни и източни райони. В Рило-Родопската област са възможни и гръмотевици. 

В неделя с преориентирането на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух и в западната половина от страната температурите ще се понижат. В нощта срещу понеделник в Предбалкана и по високите западни полета валежите ще бъдат примесени със сняг. Над източните райони вятърът ще се задържи с южна компонента и температурите ще останат високи.

Разбира се, както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са твърде дългосрочни в метеорологията и е възможно да претърпят изменения.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Можете да се абонирате за всички видео прогнози в нашия видеоканал Meteobalkans в YouTube!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *