Skip to content
Това лято сянката солена по Черноморието

Това лято сянката солена по Черноморието

Сянката на плажа това лято удари стотачка. Цената е заложена в договор за отдаване под наем на ивиците Стамополу – Перла 1 и 2, според който чадър и шезлонг могат да се предлагат на максимална цена от 100 лв. Това става ясно от заповед за определяне на наемател за срок от 5 години, подписана от министъра на туризма Илин Димитров.

Advertisements

С нов стопанин е и плажът ММЦ Приморско, за който са определени максимални цени в размер на 50 лева за чадър и шезлонг. Досега таксата за ползване на плажните принадлежности бе 5 лева, сочат данни на Министерството на туризма. В случай че максималните цени бъдат приложени, увеличението за услугата е 10 пъти.

Определен е и наемател на морски плаж “Минерален басейн север“ във Варна, който е предложил годишна такса за ползването на ивицата в размер на 32 400 лв. без ДДС. Максималната цена за шезлонг и чадър е 30 лв. За плаж “Иканталъка 1“ в Каварна е определена за победител фирмата “ВитаЯна Хенди Кенди“. Годишният наем ще е в размер на 30 300 лв. без ДДС. Предложената максимална цена за шезлонг и чадър е 20 лв.

Прозрачност

Годишните цени за наем на ивиците са се повишили 7 пъти заради прозрачните процедури, коментира министърът на туризма Илин Димитров пред Травел Нюз. При процедурите за избор на стопани има видеонаблюдение, като офертите се отварят в присъствие на представители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), МВР и ДАНС, пише “Телеграф”.

Срок

Той посочи, че неговата цел е плажовете да се отдават под наем, а не на концесия. Причината е, че за наем срокът на договора е 5 години, а за концесия – 20 години. По думите му така ще може да се прави по-качествен контрол върху извършваната дейност.

Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи.