Skip to content
Сезон 2024: Чакалите нетърпеливи, вече настъпват към Слънчев бряг

Сезон 2024: Чакалите нетърпеливи, вече настъпват към Слънчев бряг

Най-нетърпеливите „туристи“ за сезон 2024 се оказаха… чакалите. Хищниците, твърдят очевидци, вече кръстосват пътя Бургас-Слънчев бряг. А ловците в региона предупреждават за истинско нашествие на четирикраките разбойници в урбанизираните територии.

Advertisements

Чакалите превземат нови ареали в Горно Езерово, Долно Езерово, Рудник, че дори жилищните комплекси „Меден рудник“, а от Атанасовското езеро и се спускали в иначе престижния „Лазур“. Оттам пък се спускали по пътя към курорта.

„Проблемът с хищниците е много голям. Чакалът все по – инвазивно навлиза в жилищните квартали. Може да се чуе и види всяка вечер. И вероятно тази тенденция ще продължи, тъй като влажните зони около Бургас и сушавите последни години осигуряват изключително богата хранителна база за чакала. Сушата влияе благоприятно върху популациите на полевката. Полската мишка, знаете, е и основна храна за хищника. Вследствие на богата хранителна база и добри хабитати, чакалът се размножава в много големи количества“, предупреди председателят на Ловно – рибарско дружество “Лебед”- Бургас Невен Каравасилев.

Тази година ловците в региона са надхвърлили на места до 200 процента плана за ползване на хищниците, който до момента бе 1 500 на година. И са поискали от Регионална дирекция по горите в Бургас той да бъде увеличен. Само до сега отстреляните чакали в региона са 2 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *