Skip to content
Камери с изкуствен интелект ще следят за престъпления в Слънчев бряг

Камери с изкуствен интелект ще следят за престъпления в Слънчев бряг

На прага на летния сезон в „Слънчев бряг” беше демонстрирана супер усъвършенствана система за видеонаблюдение.

Advertisements

Тя включва близо 100 камери. Четири от тях са съвместими със софтуер за разпознаване на лица, както и за разпознаване на автомобилни номера. От полицията са убедени, че новата система ще доведе до рязък спад на престъпността по морето през летния сезон.

Службите имат възможност да издирват автомобили само по зададен номер, като не е необходимо постоянно наблюдение на мониторите в контролния център, тъй като система алармира сама в момента, в който засече търсеното превозно средство. „Системата използва изкуствен интелект, което подпомага значително скоростта на работа с нея, като разпознаване на лица или МПС-та“, съобщи началникът на „Криминална полиция“ към РУ-Несебър гл. инспектор Антон Ганчев. Към обновената система за видеонаблюдение са интегрирани и наличните до момента стари камери в курорта.

Първите хотели в „Слънчев бряг” ще отворят врати за Великденските празници. Хотелиерите си спомнят, че в предходните години обирите и кражбите в курорта бяха ежедневие. „Плажът много се изчисти от престъпници. Още при първите поставяния на камери престъпността в комплекса падна на 50%. Повечето от бандите, които искат тук да заработват, тръгнаха по южните ни съседки“, заяви хотелиерът Румен Мончев.

А в най-големият ни курорт очакват 20% ръст на туристите това лято. /БГНЕС