Skip to content
18 са смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината

18 са смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината

Смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината са 18, каза пред журналисти в Благоевград изпълнителният директор на Изпълнителна агенция (ИА) „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) Екатерина Асенова преди началото на конференция, част от информационната кампания „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. Кампанията е организирана от ГИТ със съдействието на Министерството на труда и социалната политика. 

Advertisements

Кампанията е провокирана от високия ръст на трудовия травматизъм. По данни на ГИТ през изминалата година смъртните случаи при трудови злополуки са 65. Данните към момента показват известно намаляване на трудовия травматизъм спрямо миналата година, посочи Екатерина Асенова. 

На въпрос спазва ли се трудовото законодателство от страна на работодателите Асенова посочи, че не може всички да бъдат слагани под общ знаменател, тъй като има такива, които не са допуснали трудова злополука, но и такива, които неглижират здравето и безопасността на работниците на работното място. В немалко случаи инциденти настъпват и поради пренебрегване на правилата за безопасност от страна на работници и служители, обобщи изпълнителният директор на ГИТ.

Правилата за безопасност при работа трябва да се спазват, те не са административна тежест, те спасяват човешки животи, подчерта Екатерина Асенова, цитирана от БТА. По думите ѝ в голямата си част настъпилите трудови злополуки са били предотвратими, особено тези, които са вследствие на неглижиране на правилата. 

Във връзка с превенцията Асенова посочи, че е важно създаването на среда на нетърпимост сред работниците и служителите тогава, когато виждат, че техен колега работи опасно, но тази култура на превенция е нещо сложно и изисква време. Изпълнителният директор на ИА ГИТ допълни, че е необходимо ангажираност от страна на работодатели, а сред превенцията е и това да не се провеждат формални инструктажи и да се поставят подписи в книгата за инструктаж, а действително работниците и служителите да бъдат запознати с рисковете на работното място. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *