Skip to content
Да те глобят 50 пъти за един ден

Да те глобят 50 пъти за един ден

Сумата, която човекът с лош късмет трябва да плати, е 3500 лева

Advertisements

Заради неволна грешка при попълването на данните за е-винетка, шофьор бе санкциониран 50 пъти за едно и също нарушение – „движение на МПС без винетка“. Сумата, която човекът с лош късмет трябва да плати, е 3500 лева.

Случаят е от февруари тази година и бе огласен от омбудсмана проф. Диана Ковачева. При нея са натрупани десетки жалби по отношение на държавната политика и на тази база тя вече изпрати предложения с конкретни текстове до Комисията по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление в парламента, където се разглежда Законът за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

„Бих искала да подчертая, че санкциите биха могли да надвишат дори и цената на лек автомобил. Още повече ако водачът откаже да плати компенсаторните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, предвидената глоба за движение без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лв. Логично възниква въпросът: съответства ли санкцията на извършеното нарушение? Очевидно отговорът е не“, категорична е Диана Ковачева.