Skip to content
Деца заменят липсващия персонал по морето. 

Деца заменят липсващия персонал по морето. 

Деца заменят липсващия персонал по морето. Драстичен скок на търсенето на непълнолетни за работа по морските курорти, отчитат от Инспекцията по труда в Бургас.

Advertisements

Това лято кризата с намиране на персонал е още по-голяма, а изискванията са сведени до минимум, оплакват се работодатели по Черноморието.

В Бургас все още има обявени близо 1600 свободни работни места, свързани с туризма. 1/3 от тях са за Слънчев бряг. Във Варна още се търсят над 1000 сезонни работници.

Според бранша обаче липсващият персонал по курортите е поне няколко пъти повече. Голям недостиг има при всички позиции – камериерки, сервитьори, готвачи, работници в кухнята, бармани рецепционисти.

Средната работна заплата за лято 2022:

сервитьори и бармани, както и камериерки ще получават по 900 лв на месец.
рецепционистите – 1200-1300
готвачите – 1500 лв. на месец
Според хотелиери заплата е увеличена с около 20% като се осигурява допълнително изхранване, нощувка и транспорт до хотела.

В разгара на сезона търсенето на персонал тече с пълна сила, дори за плажни заведения в самия Бургас.

“Набираме хора от цяла България, както се казва, отвсякъде търсим хора. Не може да изискваме много неща. Изискванията паднаха до страшен минимум!, казва Веселин Алендаров – управител на заведение.

В хотел в Несебър работят около 600 души. И докато една част от персонала са запазени дългогодишни кадри, масово работещите са току-що завършили ученици или студенти. Дни след абитуриентския си бал във Френската

гимназия, Димана застава за първи път на рецепцията.

“Работата е лесна на рецепция, защото харесвам да си говоря с хора, харесвам да използвам други езици и да помагам на хората, когато имат някакъв проблем. Като заплащане също доста ми харесва. Удовлетворена съм със сигурност, не мога да се оплача”, казва Димана Белчева.

“Полагаме доста усилия, за да ги обучим на дисциплина най-вече и да спазват работното време. Някои не си носят униформите, успали са се след дискотека – такива съвсем напълно нормални неща за техните години”, казва управителката на ресторант Десислава Ангелова – управител на ресторант.

Според шефа на аниматорите – италианец, успешната формула да не останеш без персонал, е да го търсиш от рано и да му предложиш добри условия.

“Може да не можеш да намериш човек с шест езика, но с английски в България не е толкова трудно. Почти всички деца говорят английски много добре”, обясни Салваторе Каллея – шеф-аниматор.

“Основното нещо в нашия занаят, както казва един колега, е хората да могат да се усмихват. След като си усмихнат, 99 на сто от проблемите са разрешени”. Разказва Любо Липчев, който е управител на хотелски комплекс.

22 хотела в Албена вече са отворени. Наред с българите, в курорта работят и чужденци.

Чужденците заемат позиции, за които владеенето на български не се изисква. А заплатите на всички са увеличени с около 20 на сто.

Над 1300 деца са поискали да работят лятото в Бургаско.

“Има сериозен скок в търсенето на непълнолетни като работна ръка, което за мен е индикация, че пък липсват пълнолетни граждани”, казва Павлин Васков – директор на Инспекцията по труда – Бургас.

Пише: Втори Фронт

Снимка : Илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *