Skip to content
Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци не са получи помощта

Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци не са получи помощта

Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото, още не са получи помощта от държавата. Средства по Програмата не са изплащани от април и няма яснота кога ще стане това.

Advertisements

В база в Слънчев бряг са останали 350 украински бежанци. Сред тях са Анжела и 5-годишната й дъщеря от Краматорск, където не могат да се върнат. “Ако домът ни оцелее, разбира се, ще се върнем вкъщи, но сега даже и не мога да предполагам какво ще правим”, казва Анжела Казанцева от Краматорск.

“Много хора обмислят да се върнат в Киев, но има опасност от нападение от Беларус. Отново да бягаме е страшно, по-добре да изчакаме тук максимално, за да се върнем, когато е безопасно”, заяви пред bTV Кристина Мамедова, Киев.

“Подадохме ръка, оставихме тези хора за активния сезон, отменихме резервации, които имахме, за да останат хората и всичко да бъде наред, но не сме очаквали, че забавянето ще бъде толкова дълго”, обясни Елена Андонова, която е хотелиер.

Забавяне по Програмата има още от април. “Да плащаме заплати, имаме да плащаме наеми, имаме да плащаме на доставчици, ток, вода – всички разходи, които са ни са събрали. Хората разбират, че сме в много трудно положение. Питат: Защо държавата не ни помага? Какво да им отговорим ние?”, коментира Деси Николчева – хотелиер. 

“По официални данни украинските бежанци у нас са около 85 000, от тях близо ⅓   са настанени в държавни, общински и частни бази.  Над 13 000 са в област Бургас. В хотели са настанени около 10-11 000. Които са приели граждани по програмите на 10 лв., им се разнася кетъринг, който е съвсем базово изхранване към момента. Тези, които са по програма 15 лв. с изхранване, там нямаме ангажимент”, заяви Пламен Янев – зам.-областен управител на Бургас.

 От областната управа уверяват, че за изхранване пари са осигурени до края на август. Другите зависят от Министерския съвет.