Skip to content

Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци не са получи помощта

Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото, още не са получи помощта от държавата. Средства по Програмата не са изплащани от април и няма яснота кога ще стане това.

Advertisements

В база в Слънчев бряг са останали 350 украински бежанци. Сред тях са Анжела и 5-годишната й дъщеря от Краматорск, където не могат да се върнат. “Ако домът ни оцелее, разбира се, ще се върнем вкъщи, но сега даже и не мога да предполагам какво ще правим”, казва Анжела Казанцева от Краматорск.

“Много хора обмислят да се върнат в Киев, но има опасност от нападение от Беларус. Отново да бягаме е страшно, по-добре да изчакаме тук максимално, за да се върнем, когато е безопасно”, заяви пред bTV Кристина Мамедова, Киев.

“Подадохме ръка, оставихме тези хора за активния сезон, отменихме резервации, които имахме, за да останат хората и всичко да бъде наред, но не сме очаквали, че забавянето ще бъде толкова дълго”, обясни Елена Андонова, която е хотелиер.

Забавяне по Програмата има още от април. “Да плащаме заплати, имаме да плащаме наеми, имаме да плащаме на доставчици, ток, вода – всички разходи, които са ни са събрали. Хората разбират, че сме в много трудно положение. Питат: Защо държавата не ни помага? Какво да им отговорим ние?”, коментира Деси Николчева – хотелиер. 

“По официални данни украинските бежанци у нас са около 85 000, от тях близо ⅓   са настанени в държавни, общински и частни бази.  Над 13 000 са в област Бургас. В хотели са настанени около 10-11 000. Които са приели граждани по програмите на 10 лв., им се разнася кетъринг, който е съвсем базово изхранване към момента. Тези, които са по програма 15 лв. с изхранване, там нямаме ангажимент”, заяви Пламен Янев – зам.-областен управител на Бургас.

 От областната управа уверяват, че за изхранване пари са осигурени до края на август. Другите зависят от Министерския съвет.