Skip to content
Хапче за глава  ,може да направи шофьора наркоман пред МВР

Хапче за глава  ,може да направи шофьора наркоман пред МВР

Причината: Дрегерите отчитат групи вещества, а не какви са
Илачи, които влияят на централната нервна система, заблуждават устройството, че шофьорът е употребявал забранени субстанции

Advertisements

Групи, а не конкретни вещества отчитат дрегерите на Пътна полиция, с които се тестват шофьорите, а в последните дни и служители на МВР. Това обясниха медици , помолени да коментират нашумелите напоследък грешно отчетени резултати при полевите тестове.

Докато шофьорите могат да ги оспорват и да отидат на кръвно изследване, то полицаите, които сега са подложени на подобни проверки, няма как да докажат, че не са вземали опиати, а са пили хапче за синузит например. Причината е, че не са тествани на пътя и няма как да имат издаден талон за кръвно изследване. Самоинициативните проби пък нямат доказателствена стойност.

Вече са отчетени няколко положителни случая, за които от синдикатите на МВР твърдят, че са сгрешени 

Проверките дали униформените вземат дрога и ходят пили на работа започнаха в понеделник по заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев. Поводът – за 5 дни двама полицаи бяха хванати да карат след употреба на амфетамини, а трети техен колега и пожарникар – пияни.

За да тестват служителите си, от ведомството ползват уредите на ненемската компания “Дрегер”, с които се проверяват и шофьорите на пътя. (Повече за тях виж на 3-а стр.) При тях човек търка приставката на уреда във вътрешната страна на бузата. Целта е да се събере достатъчно слюнка. След това пробата се слага в анализатор, който отчита 5 групи вещества.

Вероятността за грешка е от 2 до 3%, казва бивш началник на отдел “Пътна полиция”, който е запознат с практиката. Предполага се, че това се е случило и с полицаите от Бургас, както и с няколко от последно нашумелите случаи, когато шофьори дават положителни проби с тест на пътя, а след кръвната проба се оказва, че не са употребявали наркотици, а са пили специфични лекарства.

Това е проблем за всички видове качествени, а не количествени анализи. Те откриват следи от цял куп забранени вещества, но не отговарят на въпроса колко е това вещество и кога е било прието.

Кръвният анализ дава сравнително точно количеството активно вещество в кръвта и може да се екстраполира, че при съответното количество лицето се е намирало под въздействие на опиат. Апаратите реагират и на псевдоефедринов хлорид – съставка на почти всички препарати за хрема. От тях се правят амфетамини и затова “готвачите” на хапчета го изкупуват от аптеките.

Медици обясниха пред “24 часа” защо се случва така.

Полевите тестове хващат групи вещества.

Те отчитат наличие на тип, а не на количество и точен вид дрога. Това се установява с кръвна проба, а още по-добре – с урина, обяснява пред “24 часа” медик, който се е сблъскват с такива случаи в практиката си.

Например, когато някой е ходил на зъболекар и му е поставена упойка, полевият тест на МВР ще позитивира за хероин. Но това е група, а не самото вещество. Кръвният тест ще докаже, че става дума за лидокаин. И той, като другите вещества, които завършват на “ин”, влияе на централната нервна система. В случая чрез прекъсване на сензитивността.

Такъв е и случаят на Огнян Янакиев. В края на април 2020 г. той карал колата си в Самоков, когато за малко да удари адвокат Галя Гълъбова и двете ѝ деца. След това слязъл и се държал арогантно. Полицаи го тествали и уредът отчел, че кара на опиум – хероин. Кръвният му тест обаче категорично показал, че става дума за упойка. Още при теста това заявил и Янакиев, който показал здравната си книжка, в която била записана претърпяна по-рано през деня стоматологична интервенция.

Доста по-често обаче заради прием на противогрипни лекарства, както и капки за нос тестовете показват употреба на амфетамин.

Този вид дрога е измислен, за да облекчи възпалената ивица на носа. Той я изсушава и така се възстановява дишането. Потиска и апетита. Затова в днешната медицина препаратите против грип съдържат вещества, които са от тази група, но категорично не са амфетамини.

Така е и с някои

продукти за

отслабване,

които облекчават апетита, допълва медикът.

Един от последните примери е казусът с Живко Кюркчиев от Шумен. На 28 септември 18-годишният младеж направи катастрофа и уби 22-годишно момиче. Полевият му тест показа употреба на амфетамини, но кръвната проба и тази от урината бяха категорични – момчето не се е дрогирало. Затова и съдът го пусна под домашен арест.

Амфетамините и

метамфетамините

може да бъдат

фалшиво

позитивирани

от препарати,

които съдържат висока доза псевдоефедрин. Макар че според мен трябва да поемете толкова прахчета “Грипекс макс”, че ще се отровите от парацетамола вътре, допълва токсикологът д-р Петко Загорчев. И посочва, че има и обратна практика. Кокаинът например се разгражда много бързо, дори в кръвта. Имало подход за проверка, като се търсело друго вещество – метилекгонин. Дори да го има в кръвта или урината обаче, било въпрос на преценка на съда.

Някои препарати, които съдържат кодеин, могат фалшиво да позитивират тестове за опиати. Паравкодали например съдържат опиати, ако пиете една или две таблетки диазепам за сън, на другата сутрин тестът ви ще е позитивен. Чувствителността на тестовете е много голяма, дава още примери токсикологът. И добавя, че ако пушите трева в петък и ви направят тест в понеделник, той също ще е положителен.

От МВР обаче твърдят, че данните им сочат едва 2 до 3 непотвърдени резултата от дрегер спрямо кръвно изследване. Куриозен бил случаят на мъж, който, по неговите обяснения, изял голямо количество маково семе. От него се прави хероинът. Дали действително пробата му на полевия тест е била положителна заради семената, не е ясно, но кръвният тест доказал, че мъжът не е вземал наркотици.От полицията посочват, че на ден са се правили между 300 и 400 теста за дрога. В петък и събота минавали и 500. В последните месеци след наредената през юли акция от тогавашния премиер Кирил Петков имало случаи и на над 1000 теста за 24 часа. Причината е, че има указания на главния секретар на МВР Петър Тодоров да се проверяват всички, а не само хора със съмнително поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *