Skip to content
Димитровден е – празник на строителите и начало на зимата

Димитровден е – празник на строителите и начало на зимата

Днес празнуват всички, които носят имената Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра, Димитрана и техните производни

Advertisements

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец – в разговорната реч празникът се нарича Димитровден.

Народният култ към Св. Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър – зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Cпopeд бългapcĸитe тpaдиции нa тaзи дaтa зaвъpшвaли cтpoeжитe нa нoвитe ĸъщи, пo тpaдиция cтoпaнитe дapявaли зидapитe, a бaш-мaйcтopът ĸaзвaл дюлгepcĸи блaгocлoв зa здpaвe и бepeĸeт в нoвия дoм. Cтoпaнитe ce paзплaщaт и paзпycĸaт нaeтитe oт Гepгьoвдeн paбoтници, oвчapи и paтaи.В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус. На Димитровден се е прието на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци.Св. Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват „покровителството на небесния стратег Св. Димитрий от Солун“.

В по-ранната иконография Св. Димитър бил изобразяван допоясно или седящ на трон, с копие, пронизващ скорпион. След 16 век обаче светецът е представен като един от конниците на апокалипсиса – обяздил червен кон, пронизващ с копие някакъв символ на злото. В много български икони Св. Димитър пронизва Василий II Българоубиец или турчин. В гръцките икони пронизва българския цар Калоян, тъй като в Гърция вярват, че именно покровителя на Солун – Св. Димитър, опазва града при обсадата му от цар Калоян през 1207 година. В Русия на иконите Св. Димитър пронизва татарин. Православната църка, с цел изглаждане на възможните националистични тълкувания, приемат, че жертвата на Св. Димитър е антихристът.

Българският цар Калоян, умира пред стените на Солун през 1207 г., убит в палатката си преди решителното сражение, в което се е готвел да превземе града. Версиите за извършителя и изобщо за смъртта му са различни. Според една от тях царят не е убит, а е починал от сърдечен удар. Главно от средите на гръцкото духовенскво обаче тръгва версията, че той е бил убит от покровителя на града – св. Димитър, който е родом от Солун. Според част от гръцките автори това станало от „невидима ръка“ чрез намеса свише.

Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г.

Мощите на Св. Димитър в солунската базилика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *