Skip to content
Прогноза за 07.01.2024г:. Ивановден, идва гневен с валежи, гръмотевични бури и още нещо студено

Прогноза за 07.01.2024г:. Ивановден, идва гневен с валежи, гръмотевични бури и още нещо студено

Проливни валежи се очакват около обяд в Южна и Югоизточна България, според метеоролозите на Meteo Balkans

Advertisements

Според изчисленията на ЕCMWF и регионалния модел SPM, под влияние на преминаващ през полуострова средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море очакваме времето на Балканите да е динамично, с развитие на купесто-дъждовна облачност , която в Централна и Северна Гърция , може да доведе до локални наводнения и повишение на нивата на водните басейни. 

Проливни валежи се очакват тази нощ и в Южна България, а според метеоролозите на Meteo Balkans – не са изключени и гръмотевични бури.

През нощта срещу неделя от югозапад облачността ще започне да се вплътнява и след полунощ на много места над Югозападна и Южна България ще започнат валежи от дъжд, като в Рило-Родобската област ще са съпроводени и от гръмотевична дейност. Ще духа силен югозападен вятър. 

В сутрешните часове в Дунавската равнина  ще има условия за краткотрайни мъгли или ниска облачност. 

Очакваните минимални температури ще се повишат и ще са между плюс 4°С и плюс 7°С, малко по-ниски ще бъдат в планинските райони  и котловинните полета от Западна и Централна България  – около плюс 2°С.

През деня в неделя облачността над нашата страна ще се задържи значителна и на много места над Южна и Източна България ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност, ще има условия и за шквлаови явления в Горнотракийската низина. Вятърът  ще се усили до силен, като на места поривите му ще надминат 80км/час. 

Максималните температури през деня ще останат без промяна и ще са между 7°С-11°С. По-високи над крайните югоизточни райони – до 14-15°С. И северните планински склонове.

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за неделя – 07 януари . (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:
Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Поради подходящите условия, валежите на изолирани места ще са придружени от гръмотевична дейност. Очакваните валежи, ще са съпроводени и от суграшица и силен вятър!

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи. 

Времето в София

През нощта срещу неделя ще преобладава облачно време. В сутрешните часове в  котловинните полета ще има условия за краткотрайни мъгли или ниска облачност.  Температурите ще се задържат без съществена промяна, като минималните ще достигнат до плюс 2-3°С. Ще духа слаб южен вятър. До обяд ще преобладава облачно време, ще има условия и за валежи от дъжд.  Ще духа силен югозападен вятър. Очакваните максимални температури ще са между 12-13°С.

Времето по планините 

През нощта срещу неделя  ще преобладава облачно време с валежи от дъжд над Рило-Родобската област. Над тези райони ще има условия и за гръмотевична дейност. Бъдете внимателни защото се очакват повишения на нивата на реките! 

През деня ще е предимно облачно с валежи от дъжд,  над 1900-2000 м и от сняг. Ще духа силен югозападен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина ще е около плюс 7-8°С, на 2000 метра  – около минус 2°С.

Времето по Черноморието:
През нощта срещу неделя  ще преобладава облачно време.  През деня от югозапад ще започне увеличение на облачността ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни по Южното Черноморие. Ще духа умерен южен вятър.
Минималните температури ще са между 10-12°С. Максималните ще достигнат стойности – до 15-16°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Прогноза за фини прахови частици: (очаква се замърсявания) 
Очакваме повишаване на нивата на фини прахови частици само в  сутрешните часове над по-големите градове. Стойностите ще са между 70-90мкг/м3 при норма около 50 мкг/м3. 

Пътна информация:
Очакват се затруднения в движението над Южна България! 

Времето на Балканите:
През следващите часове от югозапад през полуострова ще премине средиземноморски циклон. Поради силно форсираната обстановка, се очакват добри изгледи за конвективни процеси над Гърция и България. Явленията на места, могат да предизвикат и дребни материални щети. 

Прогноза Имре Дузмат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *