Skip to content
Газта пада до 1.00лв

Газта пада до 1.00лв

Шофьорите, които карат на газ и метан, ще са най-облагодетелствани от държавната помощ за горивата. Освен отстъпката от 0.25 лева на литър гориво, в антикризисния пакет правителството заложи и прие намаляване на ДДС от 20 на 9% и отпадане на акциза. Това означава, че цената на литър газ трябва да падне с около 50 стотинки.

Advertisements

В момента пропан-бутанът по бензиностанциите се продава средно за 1.55 лева. Най-ниската цена, на която може да се намери, е 1.43 лева, а най-високата – 1.58 лева, става ясно от справка на специализирания сайт fuelo.net. На големите вериги бензиностанции в Пловдив цената на газта държи горната граница от 1.58 лв. за литър.

Акцизът за пропан-бутана е 340 лв. за 1000 литра и само от отпадането на този косвен данък автоматично поевтинява с 34 стотинки за литър. Ако търговците на горива честно и почтено намалят цената заради отпадането на акциза, намаляването на ДДС-то и отстъпката за граждани, литърът би трябвало да струва около 1 лев. А може да падне и под левче. Дали това ще се случи обаче, ще видим най-рано в събота, когато официално стартира прилагането на антикризисната мярка. Тя бе обнародвана в „Държавен вестник“ вчера.